Лилия Милкова Лилия Милкова Потребител

Напускане по време на отпуск по майчинствоЗдравейте,

Искам да попитам каква е процедурата за напускане, ако съм втора година отпуск по майчинство? Отпускът ми изтича след малко повече от 2 месеца, но имам предложение за нова работа. Трябва ли да прекъсна майчинството, да имам поне 1 работен ден и тогава да подам молба за напускане?

По кой член да подам уведомлението за напускане и пак ли трябва да се съобразя с едномесечния срок, въпреки че фактически не работя?Отговори

 • Във Вашия случай не е необходимо да имате 1 работен ден и след това да подадете молба за напускане. Това може да направите когато прецените. Единствено трябва да се съобразите с вашето задължение за предизвестие при прекратяване, срокът на което трябва да е записано в трудовия Ви договор. След като Вие по Ваша инициатива желаете да прекратите договора си , то основанието за това трябва да бъде чл.326, ал.1 от КТ.

  Може също така да предложите на работодателя да прекрати договора Ви по взаимно съгласие на основание чл.325, ал.1, т.1 от КТ. Ако работодателят се съгласи тогава договора може да бъде прекратен веднага и няма да е нужно да изчаквате да измине срока на предизвестието.

  Анелия Петрова
 • Здравейте, Анелия!

  Благодаря за информацията. Разделихме се съвсем приятелски и вписахме чл.325, като основание.
  Сега обаче другия ми работодател не е наясно как да процедираме с декларациите за НОИ и честно казано съм с впечатлението, че не им се занимава.
  Намерих из нета, че трябва да подам Декларации по чл.4 и по чл.12.
  Опитвам се вече 2 дни да се свържа с НОИ Варна за разяснения, но никой не вдига на посочените телефони.
  Имате ли представа дали още нещо трябва да приложа? Кой е длъжен да внесе тези декларации, аз лично или новия работодател, когато внасят новия ми трудов договор?
  Благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->