Петър Чалъков Петър Чалъков Потребител

Облагане при изплащане на дивидент на физическо лице от БелгияЗдравейте!

Българско ЕООД, собственост на белгийски граждани реализира печалба и собственикът /белгиец/ смята да разпредели дивидент. Какви данъци трябва да плати белгийският гражданин в България и в Белгия и какви може да избегне, съгласно СИДДО между двете страни? Белгийският гражданин живее постоянно в България повече от 1 г. и от тук извършва цялата дейност на фирмата.Отговори

 • Здравейте,

  Проблемът във вашия казус е да бъде определено еднозначно за коя държава собственикът е местно лице. От една страна лицето е жител на Кралство Белгия, което го прави местно лице за Белгия, но от друга страна е местно лице и по българския закон, тъй като през последните 12 месеца е било в страната ни повече от 183 дни. СИДДО между България и Белгия определя, че при такива гранични ситуации лицето ще се счита за местно в държавата, в която има по-тесни лични и икономически връзки (център на жизнен интерес). За България НАП е компетентният орган, който може да определи еднозначно за коя държава лицето трябва да се счете за местно. Документът, който се издава в такива случаи е Удостоверение А1 за приложимо законодателство.

  Всичко добро!
 • Здравейте!
  Благодаря за отговора!
  Бих искал да уточним, че съгласно ал.2 на СИДДО между България и Белгия, за местни лица на България или Белгия се считат само физически лица, които са граждани на съответната държава. Алинея 3 според мен касае лица, които са евентуално с двойно гражданство. Въпрос поставя едиствено разпоредбите на чл.10/дивиденти/ ал.4 и препратката му към чл.7 от СИДДО, относно мястото на стопанска дейност на лицето, а то е изцяло в България.
  Разчитам на вашия отговор!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->