Dilyana Petrova Dilyana Petrova Потребител

Учредяване право на строежЗдравейте,

Имаме сключен предварителен договор с инвеститор за учредяване право на строеж, който е регистриран по ДДС. Но от фирмата настояват да се регистрираме по ДДС като физическо лице и да издадем фактура. Интересува ме дали в случая следва да се начисли ДДС? какви са рисковете за мен, ако се регистрирам по ДДС (по желание) и използвам жилището за живеене?Отговори

 • Здравейте,
  На основание чл. 45, ал. 2 от ЗДДС учредяването или прехвърлянето на право на строеж се смята за освободена доставка до момента на издаването на разрешение за строеж на сградата, за която се учредява или прехвърля правото на строеж.
  Тъй като издаването на разрешението за строеж винаги се предхожда от учредяването на право на строеж, това означава, че при сключване на нотариалния акт за учредяване право на строеж сделката ще бъде освободена и ДДС няма да се начислява.
  Най-вероятно дружеството-инвеститор желае да се регистрирате по ДДС, за да може да ползва право на данъчен кредит. За Вас не съществуват рискове.

  От въпроса Ви не става ясно за какво жилище става въпрос, при положение, че учредявате на инвеститора право на строеж за построяване на бъдеща сграда. Вероятно с тази сделка Вие си запазвате правото на собственост върху конкретно посочен в договора апартамент, но това не е посочено изрично от Вас във въпроса Ви. В този случай обаче нотариалният акт ще включва две сделки - с едната Вие ще учредите право на строеж в полза на инвеститора, а с другата той ще се задължи да построи сградата, вкл. и Вашия апартамент. При това положение за тази доставка на услуга (на СМР) Вие ще трябва да заплатите ДДС върху извършените СМР. Инвеститорът ще може да ползва данъчен кредит за ДДС върху СМР, който Вие ще заплатите.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Благодаря Ви много за отговора. В случая става въпрос за изгражднане на жилищна сграда с апартаменти и гаражи, но спрямо обезщетението, което ми се полага, следва и да доплатя квадратура за гараж. Конкретните жилища следва да бъдат разписани в последващия договор, заедно с нотариалните актове.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->