Костадин Костадинов Костадин Костадинов Потребител

Осигуряване в ООДЗдравейте! Много бих се радвал, ако можете да ми помогнете, за което ще Ви бъда много благодарен.Искам да отворя ООД заедно с още двама души, като и тримата сме съдружници. Фирмата ще бъде в сферата на уеб дизайна. От трима ни само един е на работа по трудов договор към една фирма.Въпросът ми е , кой е възможният най-добър и легален начин, при който да се плащат възможно най-малко осигуровки?Идеята ми е аз да бъда управител и да НЕ получавам възнаграждение за тази моя дейност (така че да мога да се осигурявам като СОЛ). Другите 2ма съдружника да не участват в дейността на фирмата, така че да няма задължение за осигуровки.Не знам обаче аз като управител , който няма да получава за тази си роля възнаграждение, мога ли едновременно да участвам в общата дейност на фирмата и трябва ли да се осигурявам още веднъж и за това , че извършвам трудова дейност.Какви са ми най-евтините варианти относно осигуровките и ако стартирам фирма, какъв е най-възможният минимален легален размер, при който може да оперира фирмата?Предварително много благодаря за отговора!Лек и ползотворен ден!Отговори

 • Здравейте,

  Възможно е да бъдете управител на дружество, който не получава възнаграждение за тази си управленска дейност и се самоосигурява. Осигурителните вноски се изчисляват и внасят върху осигурителен доход, определен по реда на ЗБДОО. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност е 420 лева, съгласно чл.8 от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) за 2015г.

  Има две възможности за самоосигуряващите се лица - дали да внасят осигуровки за фонд "Общо заболяване и майчинство", които дават право на обезщетения в случай на временна неработоспособност, бременност, раждане. И в двата случая осигурителните вноски са за сметка на самоосигуряващото се лице. Ако се внасят осигуровки във фонд "Общо заболяване и майчинство", процентът на осигуровките е 29,3% ( осигуровките върху минималният осигурителен доход от 420 лева, ще Ви струват 123,06 лева ), а в случай че не се внасят, процентът е 25,8% и ще Ви струват 108,36 лева.

  Вие като управител и съдружник можете да получавате възнаграждение за положен личен труд, за извършване на работа, различна от управленската дейност. Върху това възнаграждение се дължат допълнително осигуровки, но само върху разликата между полученото възнаграждение и избраната осигурителна база за самоосигуряване (във Вашия случай минималната база от 420 лева). Този доход е облагаем по смисъла на ЗДДФЛ и ще дължите данък, който се изчислява като от брутното възнаграждение за положен личен труд се приспаднат осигурителни вноски за сметка на самоосигуряващото се лице.

  Няма ограничение дали възнаграждението за положен личен труд да бъде еднократно, месечно или на база на някакъв процент. То е данъчно признат разход само тогава, когато бъде реално платено, а не само начислено. За получаването му е необходимо да се оформи някакъв договор за услуга, граждански договор или друг документ, доказващ извършването на положения труд.

  Поздрави,
  Величка Павлова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->