Aня Захариева Aня Захариева Потребител

Срочен трудов доровор и право на обезщетениеЗдравейте,

В момента работя на срочен трудов договор, който изтича на 05.02.2015. Ако се случи така, че след тази дата ме освободят на основание чл.325 ал.1 т.3 - изтичане на уговорения срок, имам ли право на обезщетение от борсата?

Аз искам да използвам такова и да прекратя взаимоотношенията с работодателят си. В случай, че решат да подновят договора ми за още 3 месеца какви са възможностите пред мен?Отговори

 • Здравейте,


  При прекратяване на срочен трудов договор поради изтичане на уговорения срок по чл.325, ал.1, т.3 имате право да се регистрирате като безработна и да получавате обезщетение от Агенцията по заетоста. Времето, за което ще имате право на обезщетение се определя в зависимост от Вашия трудов стаж до момента. Условията за придобиване правото на парични обезщетения са следните:
  Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица” най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
  -са регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта;
  -не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или пенсия за ранно пенсиониране в Република България, или пенсия за старост в друга държава;
  -не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.

  Ако работодателят Ви реши да продължи договорът за определен период и Вие се съгласите, съответно няма да може да използвате правото си на обезщетение от борсата, тъй като ще бъдете в трудовоправни отношения.

  Вие желаете да прекратите взаимоотношенията с работодателя си и чл.325 Ви дава това право като казва , че трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие с изтичане на уговореният срок.

  Поздрави,

  Денислава Стойкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->