Aneliq Koleva Aneliq Koleva Потребител

Обезщетение при съкращаване по чл. 71, ал. 1Здравейте,

Mисля да сменя работата си. Обещават да ме наемат за срок от 6 месеца na изпитателен срок и ако нещата не потръгнат споменаха, че ще ме съкратят по чл. 71, ал.1 от трудовият кодекс. Имам общ трудов стаж 3 години и 3 месеца. Не съм била на трудова борса. Ще имам ли право на обезщетение по член 71, ал. 1 и размера на обещетението. Дали правата за ползване на обещетение от трудовата борса са различни само когато напускаме по собствено желание или все пак зависи и от члена при който ме съкращават?Отговори

 • Дали имате или нямате право на обезщетение от Бюрото по труда или ако имате право за какъв период от време ще можете да го получавате зависи от члена, по които ще бъде прекратен трудовия договор.

  При прекратяване на трудов договор по чл.71 от Кодекса на труда ще имате право на обезщетение от бюрото по труда като време в зависимост от вашия трудов стаж и като обезщетение в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигурявани.

  Времето, за което ще имате право на обезщетение се определя в зависимост от Вашия трудов стаж до момента.

  Осигурителен стаж Период за изплащане
  /години/ на обезщетението (месеци)
  до 3 години - 4 месеца
  от 3 до 5 години - 6 месеца
  от 5 до 10 години - 8 месеца
  от 10 до 15 години - 9 месеца
  от 15 до 20 години - 10 месеца
  от 20 до 25 години - 11 месеца
  над 25 години - 12 месеца

  Във вашия случай вие ще имате право на 6 месеца обезщетение от Бюрото по труда.

  Размера на паричното обезщетение зависи от осигурителния доход, върху който са правени вашите осигуровки. Сумата се изчислява от НОИ. След като направите вашата регистрация за безработица в Бюрото по труда в срок до 1 месец трябва за получите решение на НОИ, в което се определя времето и размерът на паричното ви обезщетение.

  Анелия Петрова
 • благодаря за отговора
 • здравейте,
  аз съм съкратена по чл.71 ал.1 преди около месец.
  Работих във фирмата три години,и точно в деня в който навършвах третата година ми смениха длъжноста,съответно и договора с цел след това да ме освободят без обежтетение от заплати.
  Въпроса ми е като съм съкратена по този член мога ли да претендирам за обезщетение по чл.222 ал.1,и евентуално в какъв срок?


  Благодаря предварително за отговора

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->