Даниела Геонкова-Игнатова Даниела Геонкова-Игнатова библиотекар

Напускане без предизвестиеВ отпуск съм до 19.12.2014 г. Трябва да се явя на работа на 20.12.2014 г., но понеже е почивен ден ще трябва да се явя на 22.12.2014 г. Намерих си по-добре платена работа от тази и възнамерявам след като се върна на работа в понеделник да си подем молбата за напускане. Проблемът е, че на новата работа трябва да започна веднага. Искам да напусна старата си работа без предизвестие. По какъв начин мога да направя това? Какво трябва да напиша в молбата за напускане, така че работодателят ми да не ме глоби една работна заплата поради неспазване на срока за предизвестието? Някъде четох, че може да не спазиш предизвестие ако си намериш по-добре платена работа и тогава работодателя ти е длъжен да те освободи без предизвестие в три дневен срок, иначе ти спирал кариерното развитие. Има ли такова нещо и къде да го открия?Отговори

 • без да съм компетентна по темата мисля че за три дневен срок е възможно ако искаш да учиш и следваш ,ако работата ти е свързана с държавна институция също нямат право да те задържат и още една клауза имаше но не мога да се сетя,но по вероятно е да загубите една заплата а да подчертая че зависи и от дали договора ви е постоянен или не !!!!!!!!!
 • трудовият ми договор е постоянен.А да ме насочите към кой член точно мога да намеря тази информация.Благодаря
 • Здравейте,

  Информацията, свързана с начините за напускане на служител без предизвестие, се съдържа в чл.327, ал.(1) от Кодекса на труда.

  Ако не можете да приложите във вашия случай някоя от точките на чл.327, то ще трябва да напуснете с предизвестие.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Благодаря много
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->