Ирена Петкова Ирена Петкова Потребител

Отпуск за учене при срочен договорМоже ли отпуска за учене от 25 дни да се ползва, когато си на срочен договор или е задължително да си на постоянен?Отговори

 • Здравейте,

  Отпускът, за който пишете, е регламентиран в чл.169, ал.(1) от Кодекса на труда.

  В чл.68 пише, че работниците и служителите по срочен трудов договор имат същите права и задължения, каквито имат работниците и служителите по трудов договор за неопределено време. Те не могат да бъдат поставяни в по-неблагоприятно положение само поради срочния характер на трудовото им правоотношение в сравнение с работниците и служителите по трудов договор за неопределено време, които изпълняват същата или сходна работа в предприятието.

  Така че би трябвало да имате право на този отпуск. Ако смятате, че работодателят Ви нарушава правата, можете да се обърнете към ИА Главна инспекция по труда.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Благодаря Ви много!
  Искам да попитам и за още нещо конкретно.
  Проблемът ми е, че 12 годишният ми стаж в средното образование не се зачита и не се брои за педагогически стаж, когато смених нивото на образователната степен- в предучилищна степен в детска градина и започнах с нулиран стаж- 0 г.0 м.00 дни. Разбирам да не съм работила в образователната сфера досега, а в друга. Не ми се изплаща възнаграждението- стаж прослужено време.
  Знам, че това е решение на директора за зачитане на стажа, както и че нулирането на стажа е копиране от европейските варианти за стаж с цел пестене на общински и държавни средства. И също така знам, че аз на година губя между 500-600 лв. от незачетен стаж. Нямаше да имам нищо против, ако заплатата ми беше европейска и поне 1000 лв. , а тя е 530 лв.-брутно. Благодаря предварително!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->