Ангел Ангелов Ангел Ангелов технически сътрудник

Обезщетение при трудоустрояванеЗдравейте,

Имам решение от ТЕЛК за трайно намалена работоспособност за срок от 1 год. Нямам прекъснат трудов стаж, до решението имам болнични. Длъжен ли е работодателят при трудоустрояването да ми изплати обезщетение, както е при обикновеното пенсиониране?Отговори

 • Здравейте,

  При трудоустрояване се променя длъжността за определен период от време. Няма практическо преназначаване а само промяна на работата, когато тя не е подходяща за състоянието на работника.
  Когато работника бъде трудоустроен на подходяща работа, която е с по-ниско възнаграждение от работата, която е извършвал преди трудоустрояването, обезщетението се изплаща от НОИ за разликата между по-високото възнаграждение от старата длъжност и по-ниското на новата длъжност.

  В случай, че договора ви се прекратява, когато при работодателя няма подходяща длъжност за заемане от трудоустроен, обезщетение по реда на чл. 222 от КТ не ви се дължи тъй като то се изплаща само на лицата, на които договора се прекратява при придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст а не за инвалидна пенсия.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->