Silviya Mladenova Silviya Mladenova Икономика прес Потребител

Изплащане на болничниЗдравейте!

Как да изчисля размерът на паричното обезщетение за временна нетрудоспособност?
• Заплата 350.00 лв., месец юни 21 работни дни, през юли имам 5 работни дни, 12 дни платен годишен отпуск, 3 дни болничен от работодател и 3 дни болничен - НОИ.
• Месец август - 5 дни болничен от работодател и 16 - НОИ.
• Месец септември - 1 ден болничен от работодател.
• Напускане на 02.09.2014 г.

Какви са сумите от работодателя, които трябва да получа!Отговори

 • Здравейте,
  Във вързка с поставения въпрос, съгласно чл. 16 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, доходът за периода от 18 календарни месеца /при бременост и раждане е 24 месеца/, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност, за бременност и раждане и при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст, включва:
  1. дохода, върху който са:
  а) внесени или дължими осигурителни вноски за лицата, осигурени за общо заболяване и майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест;
  б) внесени авансово осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за самоосигуряващите се лица;
  в) внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за лицата по чл. 4, ал. 9 КСО;
  г) внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство и за трудова злополука и професионална болест за морските лица;
  2. минималната месечна работна заплата в случаите по чл. 41, ал. 2 КСО;
  3. дохода, от който е определено паричното обезщетение за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст в случаите по чл. 41, ал. 3 КСО.

  Във вашия въпрос не е уточнено какъв е размерът на трудовото възнаграждение брутно или нетно, което спрямо горното е от основно значение при изчисляването на обезщетнието и за какъв период е получавано.

  По отношение на болничния не става ясно дали има прекъсване или е продължителен, по закон болничните за сметка на работодателя са до три дни, а след това са за сметка на НОИ.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->