Деян Великов Деян Великов Потребител

Смяна на работното място при запорЗдравейте,

Смених скоро работа си, а имам запор от съдебен изпълнител за просрочен кредит. В предната работа запора ми се правеше от фирмата а сега ситуацията е различна, ще получавам заплатата си по банков път. Извадих си нова дебитна карта, по която баланса е - 17 800 лв. Предполагам че като има постъпления по сметката и ще изпадат в бездънна дупка. Какво да направя от сметката да ми се спира само това. което е по закон и останалото да се пуска по сметката. По договор и по сметка ще ми се превеждат 615 лв.Отговори

 • Здравейте,
  Запорът на трудовото възанграждение и запорът на банковата Ви сметка са две различни обезпечителни мерки.
  При запор на заплатата работодателят е трето задължено лице и той прави удръжките по запора, преди да преведе трудовото възнаграждение по банковата сметка. Т.е. и новият работодател ще Ви прави удръжките от заплатата по същия начин, както и предишният работодател с тази разлика, че сега остатъка ще Ви го превежда по банковата сметка, а преди са Ви давали парите на ръка.
  Запорът на заплатата Ви обаче не пречи съдебният изпълнител да Ви запорира и банковата сметка и той може да го стори във всеки един момент. Тогава ще Ви удържи целия остатък от дълга, а не само съответната част от заплатата.
  От това, което сте написали, не става много ясно дали балансът по сметката Ви е положителна или отрицателна величина. Ако е отрицателна, това означава, че банковата Ви сметка вече е запорирана и дълговете Ви възлизат на 17800 лв.
  Това, което можете да направите в този случай, е да си откриете нова банкова сметка в друга банка, където досега не сте имали сметка.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Благодаря ви Г-н Костов само да доразясня и доуточняващи въпроси. Запора е заради дълг от 17800 лв.Питането ми е следното,дори и в друга банка да си открия сметка докопват се до нетолкова достоверна информация от банките за новооткрита банкова сметка и там автоматично да има запор.Ще предложа на работодатела си да ми превежда по тази сметка само това което се полага по закон за запор спрямо това на което ме усигуряват,имам 2 малки деца и жена ми е безработна но с нея живеем на семейни начела,децата съм ги припознал и са с моите имена. Предполагам ще ми се запорира 1/5 или 1/4 от 615 лв върху което съм осигуряван както е по закон.Моля доуточнете по закон колко е точно запора.И Още един въпрос,дали мога да дам банковата сметка на жена си където се превеждат детските за превот на останалата част от заплатата.При справка ще види колко ми е заплатата и в картата остава само това което по закон се удържа.Възможен ли е този вариянт,който ви описах? Опасявам се дори и да си открия нова сметка в друга банка въпрос на време е да ме открие и там или още при откриването автоматично да има запор и там.
 • Работодателят Ви няма право да превежда по банковата Ви сметка сумата, която се полага за запора, а трябва директно да я превежда на съдебния изпълнител.
  Не мога да Ви кажа колко точно ще Ви удържат по запора, защото тази сума зависи от размера на нетното Ви трудно възнаграждение (след удръжки за данъци и осигуровки).
  Можете да дадете и банковата сметка на съпругата Ви, стига работодателят Ви да е съгласен.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Той ще ми преведе заплатата по картата а сметката вече е запорирана предварително......тези пиявици няма да ми върнат пари независимо от това че има праг на удържане......аз ми е лесно ще вляза в сивия сектор.....по лесно ми е това.Какво мога да направя,новия ми работодятел няма да получи съобщение за запор за да започне да ми се спира от картата.....когато има превод по картата директно парите ше падат в черна дупка от където не мога да ги търся
 • Здравейте,
  Съдебният изпълнител е длъжен да Ви върне несеквестируемата част от дохода върху заплатата, след като удостоверите пред него, че по тази банкова сметка Ви се превежда именно заплатата.
  За целта ще трябва да се снабдите с удостоверение от банката и/или от работодателя и да го представите с молба на съдебния изпълнител.
  В случай, че въпреки това той не Ви възстанови несеквестируемия доход, можете да обжалвате по реда на чл. 435, ал. 2 от ГПК.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->