Петър Иванов Петър Иванов енергетик

Работа след изпитателен срокЗдравейте,

назначен съм на работа на 02.06.2014 г. по чл. 70 от КТ за 6 месеца в полза на работодателя, като през това време съм ползвал 15 дни платен годишен отпуск и съм заработвал 10 дни в събота, неделя и официални празници. Днес, 04.12.2014 г. продължавам да ходя на работа, като все още нямам официално становище от работодателя. Да считам ли, че договорът ми за работа ще стане постоянен?

Отговори

  • Здравейте,

    По силата на чл.71, ал.(2) от Кодекса на труда, трудовият договор със срок на изпитване се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен до изтичане на срока за изпитване. Във вашия случай ако договорът не бъде прекратен до изминаването на тези 6 месеца, то той автоматично се зачита за окончателен трудов договор, без да е нужно преподписването на друг договор.

    Но трябва да се отбележи, че според чл.70, ал.(4), в срока за изпитването не се включва времето, през което служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът. Така че тези 15 дни, в които сте били в отпуск, не трябва да включвате при формирането на 6-те месеца изпитателен срок.

    Поздрави,
    Цветомир Аврамов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->