Stefka Vasileva Stefka Vasileva Потребител

Интрастат декларацияЗдравейте,

Имам закупена машина на лизинг от немска фирма (закупена от Пловдивския панаир). Имам фактура за платен аванс. Няма да има окончателна фактура, а само месечни фактури за лизинговите вноски. Машината ще я заведа като актив по стойността от договора, но с нея ще надхвърля прага за деклариране по интрастат за поток пристигания. Трябва ли да подам интрастат декларация, след като нямам окончателна фактура и ако да - в какъв срок?Отговори

 • Здравейте,

  От така зададения въпрос не става ясно дали машината е била на територията на страната, когато сте я закупили или е влезнала в държавата изпратена от другата държава членка при закупуването от Вас. В наредбата за прилагане на система Интрастат са казва: Вътрешнообщностните пристигания или изпращания на стоки, обект на система Интрастат, се смятат за осъществени, когато в своето движение от изпращача към получателя стоките пресичат националната граница на Република България. В този случай ще трябва да подадете Интрастат декларация независимо, че нямате фактура.

  Интрастат операторите подават Интрастат декларация до 14-о число на месеца, следващ референтния период.
  Интрастат оператори с възникнало текущо задължение подават Интрастат декларация до 20-о число на месеца, следващ първия референтен период. За следващите референтни периоди срокът е до 14-то число на месеца, следващ референтния период.

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->