Ана Чернева Ана Чернева Потребител

Служебен отпуск (синдикален)Здравейте.

Интересува ме ползването на платен синдикален отпуск по чл. 159 . Става въпрос за това, че работя на смени, следователно почивам през седмицата. Работодателя ми е уведомен писмено, че ще ползвам 1 ден служебен синдикален отпуск, но отказва да ми плати деня, тъй като по график съм почивка същия ден.

Можете ли да ми кажете има ли основание за това нещо?

Само да вметна, че до миналата година такъв вид отпуск ми се плащаше, от тази година работодателя отказва плащат на основание, че дадения ден ми се води почивен.

Благодаря предварително!Отговори

  • Здравейте,

    Отпускът за синдикална дейност се разрешава на работниците или служителите за времето, посочено от тях в молба или уведомление за ползване на отпуска. Ползването му зависи единствено от необходимостта от извършване на синдикални дейности и не е в правомощията на работодателя, да определя периодите на неговото ползване. Те се определят от синдикалния деец. Достатъчно е работодателят да бъде известен своевременно за периода, в който ще се ползва този вид отпуск. Той се заплаща от работодателя, както се заплаща платеният годишен отпуск.

    Моето мнение е, че когато синдикалните дейности се извършват в извънработно време - почивни или празнични дни, няма основание да се начислява възнаграждение. Тези периоди няма да се считат за отпуск на синдикални дейци тъй като те реално не отсъстват от работа.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->