Мария Георгиева Мария Георгиева Потребител

Прекратяване на трудов договорЗдравейте,

работя във верига магазини като продавач-консултант от година и един месец. Студентка съм 3-ти курс. Преди 3 дни подадох 30 дневно предизвестие за напускане с устна договорка с управител, че ще бъда освободена по-рано от длъжността, след като си намерят човек. Кога ще се случи това не е ясно. Умишлено ме задържат и отношението стана неколегиално и грубо. Въпросът ми е, възможно ли е да напусна работата по чл. 327, ал. 1, т.6? Какви са възможностите да ми бъде отхвърлено заявлението, че съм студент редовно обучение и работодателят да откаже да ме освободи? Имам ли право на трудово обезщетение за безработица след напускането ми и при работодател ли трябва да го заявя?Отговори

 • Здравейте.Мисля, че по чл. 327, ал. 1, т.6 от КТ не може да прекратите ТД. Все пак сте 3-ти курс ? Но чл.327 има и други възможности. Моля да опишете режима на работа и почивка при Вас - начало, край,продължителност във времето и седмицата. И дали получаватe съпътстващото възнаграждение - основно и допълнително. Или не ? От това ще зависи Вашето "предложение, на което не може да се откаже" ! Ще чакам за информация.

  kazimirc4
 • Здравейте,
  имате право да прекратите трудовият си договор. Прилагам становище на МТСП.
  РАЗЯСНЕНИЕ НА МТСП ОТ 8.1.2014 Г. ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 327, АЛ. 1, т. 6 ОТ КТ
  МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

  Въпрос:
  Здравейте,студент 2-ра година съм редовно обучение и от 8 месеца работя на трудов договор, мога ли да прекратя въпросния договор на основание чл. 327, ал. 1, т. 6 КТ, или това е само за новоприети студенти?

  Отговор:
  Съгласно чл. 327, ал. 1, т. 6 от КТ, работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура. В случай, че продължавате образованието си във формата на редовно обучение или на редовна докторантура (не задочно, вечерно, дистанционно или др. подобна форма на обучение, или на задочна или свободна докторантура), мнението ни е, че няма пречка да прекратите трудовия си договор на основание чл. 327, ал. 1, т. 6 КТ.

  Източник – официален сайт на МТСП - http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/index.asp
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->