Yuliyana Petkovska Yuliyana Petkovska безработна

Уволнение без уточняване на причинаЗдравейте!

Въпросът ми е свързан с това, дали мога да бъда уволнена без да ми уточнят причината за това? Ако е незаконно, как бих могла да се защитя?

Бях наета на 13.10.2014г. на трудов договор в новооткриващ се магазин. Договорът е за неопределен срок със срок на изпитване 6 месеца, в полза на работодателя. Работих на смени и по график. Изработих последния си ден (19.11) и на следващия според графика бях в почивка. В сряда уволниха колежката ми на щанда без обяснение. Вчера в началото на работния ден викнаха мен и ме карат да подпиша. Попитах дали не продавам достатъчно, отговорът беше, че не това е причината и трябвало да се сменят много хора.  Обчсних че не съм закъснявала и не съм нарушавала дисциплината. Влагах старание. В отговор получих само мълчание.Отговори

  • Здравейте,

    За съжаление, щом трудовият договор е със срок на изпитване в полза на работодателя (във вашия случай 6 месеца), то той има правото да го прекрати по всяко време без предизвестие и без да е нужно да се обосновава допълнително.

    Ако договорът не бъде прекратен до изминаването на тези 6 месеца, то той автоматично се зачита за окончателен трудов договор, без да е нужно преподписването на друг договор. Тогава условията по прекратяване на договора вече няма да са такива.

    Поздрави,
    Цветомир Аврамов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->