Александър Стойков Александър Стойков Гл.счетоводител

Издаване на фактура при покупко-продажба на имот и еднаквЗдравейте,

Предстои покупко-продажба на нежилищен имот (склад), построен в УПИ. Сделката се осъществява между две български юридически лица и недвижимия имот е в България. И двете дружества са регистрирани по ЗДДС. Аз съм от страната на юридическото лице, което ще купува.

Причината, поради която ви пиша е спор с нашите юристи по следните 2 точки:

1. Задължително ли е издаването на фактура от продавача, при положение, че става въпрос за сделка между 2 дружества, регистрирани по ДДС? Аз цитирам чл. 113 от ЗДДС, че всяко данъчно задължено лице е длъжно да издаде фактура при извършване на доставка на стока или услуга.

2. Необходима ли е еднаквост между сумите на сделката посочени в нотариалнията акт и фактурата? Юристите, за да спестят такси на купувача, искат да покажат в нотариалния акт само данъчната оценка, без да укажат сумата по сделката, която после да се впише във фактурата.

След тази сделка на нас със сигурност ще ни предстои процедура по възстановяване по ЗДДС, защото сумата по сделката е много голяма. Аз мисля, че при проверката по възстановяване е почти сигурно да възникне проблем, ако има разминавания в нотариалния акт и фактурата или невписване на сумата по сделката в акта.

От гледна точка на юристите всичко било наред, но аз не мисля така. Моля ви за мнение.Отговори

 • Здравейте,
  В конкретния случай Вие сте прав, а не юристите
  1. Задължитело се издава фактура за всяка облагаема доставка - арг. чл. 113, ал. 1 ЗДДС. В чл. 113, ал. 3 ЗДДС са изброени изчерпателно случаите, когато не се издава фактура, като Вашият случай не е сред тях, тъй като сделката е между две регистрирани по ЗДДС лица.
  2. Цената по фактурата трябва да отговаря на цената по нотариалния акт. МОже да има разминаване само по отношение на това, че в нотариалния акт може да е посочена цената с ДДС, а във фактурата - без ДДС и ДДС отделно. Основанието за това е в чл. 114, ал. 1, т. 11 ЗДДС.
  Ако продавате на данъчна оценка, същата цена следва да е посочена и във фактурата, в противен случай ще е налице укриване на ДДС, което е наказуемо.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->