Denitsa Petrova Denitsa Petrova Потребител

Осигуряване на собственик на неработещо ЕООДЗдравейте.

Собственик съм на ЕООД, което не извършва дейност, но мисля да започна от следващата година. Смятам да не наемам други хора на този етап, а относно счетоводството- мисля да наема счетоводител за определено време, за да вкарва в ред цялата документация. По какъв начин ще бъде най-добре да се осигурявам и върху каква заплата?

Имам и още един въпрос (извинявам се за нахалството). Фирмата притежава земеделска земя, която по чл.37в от ЗСПЗЗ се обработва от хора и фирми, които плащат определена сума за ползването й в дадена община и общината след това ми ги изплаща тези пари. По какъв начин могат да се осчетоводаят тези пари в баланса и дължа ли им някакъв данък?

Благодаря Ви!Отговори

  • Здравейте,

    По отношение на осигуряването - според мен, най-изгодния вариант за вас е да се осигурявате като самоосигуряващо се лице. Минималния осигурителен доход за 2014 г е в размер на 420 лв. За 2015 г. още няма информация. Самоосигуряващите се лица имат право на избор на социално осигурителни рискове, за които да внасят осигурителните си вноски - със или без фонд "Общо заболяване и майчинство". В случай, че изберете да внасяте осигурителни вноски в този фонд, ще имате право на обезщетение за времето на отпуск поради временна неработоспособност (болничен), бременност, раждане и отглеждане на дете.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->