Малинка Костова Малинка Костова Специалист ТРЗ и ЛС

Ненормиран работен ден и почивни дни
Здравейте,

може ли служител (на 8 часа) на ненормиран работен ден да почива в четвъртък и петък, а да работи в събота и неделя? Лицето желае работното му време да е организирано по този начин. Допустимо ли е това и как се оформя документално?Отговори

 • Здравейте,

  Седмичната почивка е в размер на два последователни дни, от които единият е поначало в Неделя. В случай, че при вас не може да се спази това правило, можете да въведете сумирано изчисляване на работното време. При този начин на отчитане на времето е допустимо седмичната почивка да бъде в други дни, различни от Събота и Неделя. Ненормираният работен ден се изразява в това, че работниците и служителите са задължени да остават след изтичане на редовното работно време, до завършване на започнатата работа.

  Поздрави,
 • Здравейте.
  Работодателят е задължен във вътрешно-фирмената документация да утвърди за съответния отчетен период длъжностите, които ще работят при условията на ненормирано работно време. Има ли тавъв документ и Вашата длъжност е ли е сред утвърдените ?!
  www.podkrepa-varna.org/.../9121e7395256bb766c0d338780182653.pd

  kazimirc4
 • В това е проблемът- длъжността е включена в списъка на дл. за ненормиран раб. ден. Предоставени са 5дни доп. отпуск по чл.156(1), т.2 КТ в тр. договор.
  Как да го включим в график за сумирано раб. време, след като едното изключва другото. Не може да е на сумирано и да му се дават доп. дни отпуска за работа след редовното. раб време в раб. дни. Въпросът ми бе зададен от колежка в държавната администрация. Стана ми интересно, как може да се излезе от ситуация. Хайде да разнищим и изясним нещата. Как по принцип можем да постъпим и действията ни да са законови. Къде е вратичката, има ли такава?
  Много благодаря предварително. Между другото- който е скътал в себе си хубави студентски спомени и студентски дух-Честит празник!
 • Здравейте отново,

  Моето мнение е, че можете да извадите длъжността от списъка за ненормиран работен ден и да въведете СИРВ за това работно място. Аз също смятам, че СИРВ и ненормиран работен ден се изключват взаимно и не могат да бъдат прилагани кумулативно.

  П.С. Честит празник на настоящи и бивши студенти! :)
 • Здравейте.
  Колегата Георги Димитров (Експерт) е абсолютно прав. Остава да направите предложеното от него.
  П.С. Честит празник на настоящи и бивши студенти! :)

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->