Silviq Joncheva Silviq Joncheva Потребител

Прекратяване на трудов договорДобър ден!

Работя в един магазин от 09.11 до 09.14 год. и се водя на 4 часа с бруто 236 лв. От 09.14 год собственика смени фирмата и ме назначи в новата фирма със срок на изпитване пак на същата заплата и на 4 часов работен ден с 1 месечен срок на предизвестие. На 21.10 след скандал напуснах. Незнам още как ще ми оформи документите за напускане - по взаимно съгласие или като уволнение.

- Какъв е срока за регистрация в Бюрото по труда и какви документи трябва да предоставя?
- Какво обещетение бих получила и при двата случая (при уволнение и при взаимно съгласие)?
- Имам ли право на обезщетение след преместването си в новата фирма, месец преди напускането си?
- Какви документи трябва да изискам от работодателя си за прекратяването на трудовото правоотношение?

Благодаря предварително за отделеното време и помощта, която бихте ми оказали!Отговори

 • Здравейте,

  При прекратяване на трудов договор се издава заповед за прекратяването, в която се вписват основанието и датата на прекратяване. Оформя се и трудова книжка, в която се вписват постъпването, прекратяването а също и зачетения трудов стаж. За лицата, работещи на непълно работно време се издава УП3.

  Документите, които трябва да поискате от работодателя си са: Оформена трудова книжка, УП2, УП3 и заповед за прекратяване.

  Срока за регистрация в бюро по труда е 7 дневен от датата на прекратяването - регистрацията става с представяне на документите за прекратяване на трудовия договор.

  По отношение на обезщетението трябва да имате предвид следното - в случай, че новия трудов договор е със срок за изпитване и договора ви бъде прекратен на основание чл. 71 от КТ, няма да имате право на обезщетение от работодателя. В този случай ще имате право на обезщетение от бюрото по труда, ако сте се регистрирали в 7 дневния срок.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->