Marian Mitov Marian Mitov Потребител

Бюро по ТрудаЗдравейте,

Искам да попитам като съм работил 6 години и 8 месеца в една фирма и съм осигирияван на 600 лв.и след това съм освободен по взаимно съгласие по чл.325 ал.1 т. 1 след това имам прекъсване за 2-3 дни и съм назначен в друга фирма по чл.68 ал.1 т. 2 от КТ за 10 дни върху 340 лв. след това съм освободен по чл. 325 ал.1 т. 4 от КТ имам ли право на обещетение от Бюрото по Труда , колко време и каква сума ще получавам ако имам право на това ?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте!

  При напускане по взаимно съгласие имате право на 4 месеца обезщетение от бюрото по труда в минимален размер. Ако бъдете назначен в друга фирма на срочен договор до завършване на определена работа, това трябва да бъде по чл.68, ал.1, т.2 от Кодекса на труда. Прекратяването е по чл.325, ал.1, т.4 от Кодекса на труда. Тогава ще имате право на обезщетение от бюрото по труда като време в зависимост от вашия трудов стаж и като обезщетение в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигуряване.

  Времето, за което ще имате право на обезщетение се определя в зависимост от Вашия трудов стаж до момента.

  Осигурителен стаж Период за изплащане
  /години/ на обезщетението (месеци)
  до 3 години - 4 месеца
  от 3 до 5 години - 6 месеца
  от 5 до 10 години - 8 месеца
  от 10 до 15 години - 9 месеца
  от 15 до 20 години - 10 месеца
  от 20 до 25 години - 11 месеца
  над 25 години - 12 месеца

  Размера на паричното обезщетение зависи от осигурителния доход, върху който са правени вашите осигуровки. Сумата се изчислява от НОИ. След като направите вашата регистрация за безработица в Бюрото по труда в срок до 1 месец трябва за получите решение на НОИ, в което се определя времето и размерът на паричното ви обезщетение.

  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->