Мария Димитрова Мария Димитрова Потребител

Прекратяване на трудов договор с изпитателен срок по време на болниченЗдравейте,

Назначена съм на трудов договор на основание чл.68 ал.1 т.1 във връзка с член 70 от КТ от 02,04,2014 до 31,10,2014 год. През лятото бях в болнични 14 дни, и в момента от 23,10,2014 до 11,11,2014 г. съм в болничен.

Работодателят ми може ли да прекрати договора при тези условия?Отговори

  • Чл.70, ал.4 от Кодекса на труда гласи: В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът. Това означава, че ако по време на изпитателния срок сте били в болнични, то това време удължава срока на изпитване. В срока за изпитване се включва само действително отработеното време. Към датата на изтичане на срока за изпитване следва да прибавите календарните дни, през които сте били в отпуск поради временна нетрудоспособност.

    Закрилата на чл. 333 от КТ при уволнение не се прилага при прекратяване на договор по чл. 71, ал. 1 от КТ. Договор със срок за изпитване може да се прекрати на основание на чл. 71, ал. 1 от КТ по всяко време до изтичане на изпитателния срок, т.е. и по време на отпуск за временна неработоспособност.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->