Ганка Йорданова Ганка Йорданова Потребител

Осигуряване на съдружник - чужденец и освобождаване от двойно данъчно облаганеЗдравейте,

Дружество ООД, регистрирано в България, с двама съдружници - българин и англичанин. Англичанина упражнява полагане на личен труд в дружеството, но в трета страна ЮАР, българския съдружник управлява дружеството в България. Чужденецът е пенсионер и не пребивава в нашата страна повече от 2-3 дни в годината (а може и въобще да не стъпи на наша земя).

Какви осигурителни вноски дължи чуждестранния съдружник?

Вторият ми въпрос е при положение, че има сключена СИДДО м/у Б-я и ЮАР, би ли следвало лицето да се освободи от плащане на ДОД и евентуално дивиденти (по-нататък)? Какво следва да се направи в тази насока-освобождаване от двойно данъчно облагане?

Лицето упражнява личен труд и получава възнаграждение за това и съответно би следвало да се удържи ДОД, според нашето законодателство.

Поздрави Г.ЙордановаОтговори

  • Здравейте,
    Следва да имате предвид, че по отношение на осигуряването на европейски граждани, приложение намират Регламент № 883–2004 и Регламент № 987–2009. Най - общо казано, за да не се дължат осигуровки в България лицето следва да си извади Удостоверение А1. В случай, че същото не представи това удостоверение за него се дължат задължителни осигурително вноски, включително и здравни (за справка писмо 23–22–607 от 19.04.2017 ). По отношение на сключената спогодба с ЮАР, следва да имате в предвид, че за да я приложите следва да се сдобиете с необходимите документи, включително удостоверение от данъчната администрация на ЮАР, че лицето е местно за данъчни цели там. Процедурите за прилагане на СИДДА са две: опростена за доходи под 500 000 лв. и стандартна за доходи над 500 000 лв. Ако приложите опростената процедура сте длъжни да съхранявате документите (удостоверение и декларации за бенефициент на дохода) при вас и да подадете декларация по чл. 143 от ДОПК в срок до 31–ви март на следващата година. При стандартната процедура, сте длъжни да подаде искане за прилагане на СИДДО, с което ще ви бъде извършена проверка и тя ще разпореди дали може да приложите спогодбата.

    Поздрави,
    Методи Христов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с ДОПК

-->