ТАНЯ  ПЕЕВА ТАНЯ ПЕЕВА Гл. счетоводител

Болничен за самоосигуряващо лицеЗдравейте,

Самоосигуряващо се лице, съдружник в ООД. Осигурява се върху избран осигурителен доход - 420 лв. и същевременно получава 420.00 лв. за положен личен труд. Възнаграждението за положен личен труд се изплаща въз основа на взето решение на ОС и там е записано то да бъде ежемесечно за цялата година с определена месечна сума 420.00 лв. Този месец е представен болничен за 6 дни. Осигурителният доход съответно намалява и става да речем при 21 раб.дни- 300 лева и осигуровките са в/у тази сума,защото за дните в които самоосигуряващото се лице е било в болнични се дължат само здравни осигуровки, без социални осигуровки.

Накрая на годината ще трябва ли да се довнасят осигуровки, поради разликата в осигурителния доход? Защото ако например са внесени осигуровки авансово върху 300.00 лева-отработените дни, а пък положения личен труд за месеца е 420.00 лв., която величина не се променя, тя е твърда сума. Трябва ли да се прави изравняване с годишната данъчна декларация и да се довнасят осигурителни вноски за разликата между 420 лева и 300.00 лева, при положение че самоосигуряващото се лице е било в болнични за този период?Отговори

  • Здравейте,

    Да, в края на годината ще бъде необходимо да се направи окончателно определяне на осигурителния доход на самоосигуряващото се лице.

    Поздрави,
  • Благодаря!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->