Румяна Христова Румяна Христова Потребител

Продажба на имот от ЕТЗдравейте!
Четох доста по темата, но все пак ще съм доволна да чуя и вашето мнение. ЕТ регистрирано по ДДС, придобива апартамент чрез съдия-изпълнител, без да му е начислен ДДС и съответно не е ползван данъчен кредит за имота. Апартаментът е част от жилищна сграда, строена през 1989 год. Преустроен е за магазин за нехранителни стоки. Документът му за собственост е единствено Постановлението, издадено от съдия-изпълнителя.

Трябва ли при продажба на апартамента да му се начисли ДДС? Купувачът е физическо лице, което не иска да му се оскъпява имота. Може ли ЕТ да се опре на чл. 45, ал. 3 от ЗДДС за неначисляване на ДДС? Как е най-добре да се оформи документално сделката?Отговори

 • Здравейте,
  Закупеният от ЕТ апартамент се намира в сграда, която не е нова по смисъла на § 1, т. 5 от Допълнителните разпоредби на ЗДДС, а именно - изминали са повече от 60 месеца /5 години/ от въвеждане на сградата в експлоатация.
  На основание чл. 83, ал. 5 от ППЗДДС съдебният изпълнител следва да запита длъжникът дали желае продажбата на имота да бъде облагаема и да упражни своето право на избор по чл. 45, ал. 7 от ЗДДС. В случай, че длъжникът не заяви изрично пред съдебния изпълнител, че желае продажбата на имота да бъде облагаема доставка, същата се счита за освободена (чл. 83, ал. 5, изр. 2 от ППЗДДС).
  Проверете по изпълнителното дело дали съдебният изпълнител е поканил длъжника да заяви дали желае доставката да е облагаема, както и дали длъжникът е заявил, че желае доставката да е облагаема.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Имота е продаден от съдия изпълнителя- взет от физическо лице-длъжника който има задължения към банка и който е трудно откриваем за каквото и да е по делото.
  Въпросът ми по скоро е как да продаде имота ЕТ на друго физическо лице -да тълкува ли сделката като освободена или не,след като самото ЕТ не е ползвало ДДС при покупката, въпреки че е регистрирано по ДДС? Може ли да се основе при продажбата на същия чл.45,ал.7 от ЗДДС?
 • Здравейте,
  След като длъжникът е бил физическо лице, най-вероятно същият не е бил регистриран по ЗДДС и доставката е била освободена и купувачът-ЕТ не е ползвал данъчен кредит на основание чл. 70 от ЗДДС.
  При това положение на основание чл. 50, ал. 1, т. 2 от ЗДДС последващата доставка на апартамента също ще е освободена.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Благодаря ви!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->