Потребител

Голяма касова наличностЗдравейте,

Дружеството ни е ЕООД. През 2013 г. беше на загуба. Тази година ще е на печалба. Въпросът обаче е, че има голяма касова наличност около 10 000 лв., които реално не са в касата. Как би могло да се процедира, за да се намали касовата наличност, така че към края на годината да е по-приемлива? Дали може да се разпредели дивидент за тази година преди годишно приключване, който да се плати от касата? Какво трябва да се направи?Отговори

 • Дивидента се разпределя на основание решение на общото събрание на фирмата. Няма забрана колко пъти в годината ще се разпределя дивидент. За всяко разпределение трябва да има отделно решение на общото събрание. Сумата, която ще се разпределя се облага с 5% данък върху дивидента и останалата чиста сума се изплаща. Дивидента може да бъде изплатен по банков път по лична банкова сметка на едноличния собственик на капитала или в брой ако сумата не надвишава 15 000 лв. Всяко плащане на сума над 15 000 лв. трябва да става само и единствено по банков път поради забраната на Закона за ограничаване на плащанията в брой на суми над 15 000 лв.

  Анелия Петрова
  • 29 Oct 2014 10:35
  • (Потребител)
  • 0
  Благодаря за отговора. Само не разбрах през 2014 година може ли да се изплати дивидент при положение, че през 2013 година, дружеството беше на загуба, но за 2014 ще е на печалба.?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->