Тодор Ихтяров Тодор Ихтяров Оператор, периферни устройства

Договор с изпитателен срокЗдравейте,

Имам намерение да напусна доброволно фирмата в която работя повече от 3 години, поради редица обстоятелства (влошен микро климат и т.н.) и желание да се преместим в по-голям град. Предполагам, че договора, който ще използват ще бъде по взаимно съгласие, следователно не мога да се запиша на борсата (доколкото съм запознат), поради което имам уговорка да започна работа на друго място с договор с изпитателен срок. Искам да започна на новото място и да ме съкратят, когато работата намалее, понеже е сезона работа, за да се запиша на борсата и да можем по-спокойно да се преместим и да си търся работа на новото място. Мога ли с този договор (с изпитателен срок) да се запиша на борсата и да получавам максималното обещетение от 60% от брутото? Има ли някакви условности при процедурата за съкращаване на този вид договор, по кой член и т.н. трябва да стане?

Ще отбележа, че досега никога не съм се записвал на борсата (имам над 6 години стаж) и искам да го направя за да се преместим по-спокойно, докато си намеря нова работа.

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте!
  При напускане по взаимно съгласие имате право на 4 месеца обезщетение от бюрото по труда в минимален размер. Ако бъдете назначен в друга фирма на срочен договор със срок на изпитване, това трябва да бъде по чл.68, ал.1, т.1 във връзка с чл.70 от Кодекса на труда. Прекратяването е по чл.71 от Кодекса на труда. Тогава ще имате право на обезщетение от бюрото по труда като време в зависимост от вашия трудов стаж и като обезщетение в зависимост от размера на сумите, върху които сте били осигуряване.

  Времето, за което ще имате право на обезщетение се определя в зависимост от Вашия трудов стаж до момента.

  Осигурителен стаж Период за изплащане
  години) на обезщетението (месеци)
  до 3 години - 4 месеца
  от 3 до 5 години - 6 месеца
  от 5 до 10 години - 8 месеца
  от 10 до 15 години - 9 месеца
  от 15 до 20 години - 10 месеца
  от 20 до 25 години - 11 месеца
  над 25 години - 12 месеца

  Размера на паричното обезщетение зависи от осигурителния доход, върху който са правени вашите осигуровки. Сумата се изчислява от НОИ. След като направите вашата регистрация за безработица в Бюрото по труда в срок до 1 месец трябва за получите решение на НОИ, в което се определя времето и размерът на паричното ви обезщетение.

  Анелия Петрова
 • Благодаря ви за изчерпателния отговор!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->