viktoria viktoria viktoria viktoria Потребител

Осигуровки на пенсионер, собственик на ЕООДЗдравейте,

През месец август регистрирахме ЕООД на пенсионер. Първата дейност на фирмата е на 03.09 и в срок от 7 дни сме подали ОКД5. Тъй като досега не съм се занимавала с осигуровки, не съм наясно каква е процедурата. Трябва първо да платя осигуровките и тогава да подам декларация 1 или обратното. Какво се пише във вид на плащане и в основание за плащане в платежното?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Лицата, които упражняват дейност като собственици на ЕООД и на които е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, могат да избират дали да внасят социални осигуровки. Това става при подаване на декларацията за започване на дейността им. Те са задължени да внасят единствено здравноосигурителни вноски върху избрания осигурителен доход, но по избор могат да се осигуряват и във фондовете на държавното обществено осигуряване, включително във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

  Внасянето на осигуровките и подаването на декларация образец 1 са независими едно от друго, но и за двете е определен срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят осигурителните вноски. Повече информация за кодовете за видове плащане и за сметките на НАП може да намерите на следния адрес:

  http://www.nap.bg/page?id=20

  Важно е да имате предвид, че като задължено лице в бюджетното платежно нареждане се посочват трите имена на собственика и се вписва неговото ЕГН, а не ЕИК и името на дружеството.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 4, ал. 6 и чл. 7, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Здравейте,

  При подаване на ОКД5 за започване на осигуряване на пенсионер собственик на ООД, тикче в кое квадратче се отмята в декларацията, за да се осигурява само за ЗО.

  Благодаря.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->