S M S M ,fpde;meui j,exo Потребител

Отпуск след майчинствоЗравейте! Започнах работа на 20.02.2012 г. в училище по един проект с договор до края на учебната година (юни 2012). На 28.02.2012 с новината, че съм бременна се наложи веднага да постъпя в болница. В болнични изкарах до края на бременността ми, а после излязох по майчинство. Сега, на 24.10 детето ми навършва 2 г. От началото на септември ме търсят, за да почна на работа. А имам много натрупана отпуска (учител съм, по мои изчисления над 120 дена за 2012, 2013 и 2014 г.). По телефона счетоводителката ми заявява, че договорът ми бил "удължен до края на тази уч. година", т.е. юни 2015 г., че съм им "обещала" да се върна, "че новите колеги не можели да се справят и те разчитали на мен", а аз някак не им вярвам. Сега се чудя какво да правя. Дали да се връщам на работа, нямам нищо напротив, но се притеснявам какво ще стане - има ли вариант да ме освободят и ако е да, има ли причина, поради която да не ми изплатят отпуска? От друга страна като ми се полага по закон, защо да не ги използвам - какво трябва да направя в този случай? Да си пусна ли молба за отпуск? Има ли значение кога (колко дена предварително)?

Моля за съвет. Предварително Ви благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  По принцип след приключване на отпуска за отглеждане на дете, майката трябва да използва натрупания отпуск тъй като отпуските имат давностен срок. Разбира се, давностния срок не тече през периода на отпуска за отглеждане на дете, но има реална възможност правото на ползване на отпуска да се погаси по давност.
  Моят съвет е да си ползвате отпуска като отправите заявление до работодателя си. Добре е да подадете това заявление достатъчно рано, за да има възможност работодателят ви да реагира и да ви отговори дали отпуска ви се разрешава или не. Имайте предвид, че вашия отпуск вероятно не е включен в графика за ползване на платените годишни отпуски и работодателят ви има право да не ви разреши ползването му в исканите от вас периоди. В случай, че ви откаже поискайте да го направи писмено за да имате възможност да докажете че именно той ви е отказал ползването на отпуска.

  Поздрави,
  • 17 Oct 2014 08:15
  • S M (Потребител)
  • Компания: ,fpde;meui j,exo
  • 0
  Благодаря Ви! Вчера по телефона ме уверяват, първо, че няма да я загубя, а после, че щели да ми я изплатят, като ми приключи договора, уж в края на уч. год. (юни 2015 г.) А на тр. договор, който имам аз от 20.02.2012 г. пише, че съм наета по чл. 68, ал. 1 - за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години, което значи 20.02.2015 г. Има ли възможност да се "измъкнат" и да се получи хем неизползван отпуск, хем неизплатен отпуск? Фактът, че настояват толкова много да се върна, някакси не ми вдъхва доверие и очаквам всичко.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->