Gergana Dimitrova Gergana Dimitrova Потребител

Болничен и майчинствоЗдравейте,

През месец март, 2013 г. завърших бакалавър, след това заминах за чужбина, но забременях и се върнахме с мъжа ми през август, същата година. От 2013 г. започнах да се осигурявам в една фирма на минимална заплата. През април 2014 г. родих и получавах социално майчинство. Болничните ми бяха отказвани поради липса на стаж. Все още чакам стажа от чужбина да ми бъде признат. Сега, септември 2014 г. направих една година от както се осигурявам. Ще ми бъдат ли изплатени тези болнични 135 дни или не? Сега ще започна ли да взимам майчинство от НОИ или трябва още ходене по мъките?

Благодаря ви предварителноОтговори

  • Здравейте,

    Болничните за бременност и раждане са били издадени за период, през който не сте имали необходимия осигурителен стаж за да имате право на обезщетение за бременност и раждане. Към момента вие вероятно имате натрупан необходимия осигурителен стаж, но той ще ви послужи ако от тук нататък ви се наложи да ползвате отпуск поради временна неработоспособност, бременност, раждане или отглеждане на дете.
    В случай, че през течение на 135-те дни за бременност и раждане вие натрупате необходимия стаж и придобиете право на обезщетение от ДОО, то ще ви бъде изчислени и изплатено за оставащия срок до изтичане на 135-те дни. След изтичането на 135-те дни за бременност и раждане ще трябва да подадете заявление-декларация за изплащане на обезщетение за отглеждане на дете за разликата от 135 до 410 дни.
    Всички необходими документи за майчинството трябва да предоставите на работодателя си, за да може той да ги представи в НОИ.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->