Мирослав Дочев Мирослав Дочев Потребител

Забавени документи при прекратяване на договорЗдравейте.

На 19 август заместник управителя на фирмата ми казва че от утре не съм на работа, защото съм кандидатствал в друга фирма, и защото не съм харесвал как ръководели фирмата. Разбрахме се да си пусна платената отпуска колкото имам и тогава ще ме освободят. От 1 до 26 септември излязох болничен, на 29 септември ми се обадиха да ми кажат че ме освобождават. На 18 септември правя шест месеца във фирмата и ставам на постоянен трудов договор.

Вчера (7 октомври) беше последния ден в който трябваше да се регистрирам на борсата (7 работни дни от освобождаването ), днеска ( 8 октомври) след обед ми писаха че документите са дошли в офиса и да отида да си ги взема 1. Като отида мога ли да НЕ подпиша документите и да НЕ ги взема заради забавянето?

 2. Мога ли да съдя фирмата за неправилно прекратяване на трудовия договор?

 3. Имам ли право на обезщетение от фирмата и ако ДА в какъв размер?

 4. Имам ли право да искам да ме освободят по друг член (примерно чл. 328 и коя точка е най-добре) а не по чл 325.ал1 (по взаимно съгласие)?С благодарности за отделеното време и внимание, оставам в очакване на вашия отговор.Отговори

 • Здравейте,

  Не съм сигурен че разбрах същността на казуса, но ви отговарям принципно:

  По първи въпрос: Разбира се, че можете да не подпишете документите, дори ви съветвам преди да подпишете каквото и да било да се консултирате с адвокат.

  По втори въпрос: Всичко зависи от това, какво основание е използвано за прекратяването на договора. Отново ви съветвам да се консултирате по отношение на законността на основанието за прекратяване.

  По трети въпрос: Обезщетенията, които се изплащат на работниците и служителите при прекратяване на трудовите правоотношения са много и разнообразни. Сред тях са Обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, за не спазено предизвестие и т.н. Обръщам внимание, че обезщетения се дължат, когато са налице законовите предпоставки за това.

  По четвърти въпрос: Това зависи от основанието, което е използвано за прекратяването- вижте отговора на втори въпрос.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->