Задай въпрос тук
Мирослав Дочев Мирослав Дочев Потребител

Забавени документи при прекратяване на договорЗдравейте.

На 19 август заместник управителя на фирмата ми казва че от утре не съм на работа, защото съм кандидатствал в друга фирма, и защото не съм харесвал как ръководели фирмата. Разбрахме се да си пусна платената отпуска колкото имам и тогава ще ме освободят. От 1 до 26 септември излязох болничен, на 29 септември ми се обадиха да ми кажат че ме освобождават. На 18 септември правя шест месеца във фирмата и ставам на постоянен трудов договор.

Вчера (7 октомври) беше последния ден в който трябваше да се регистрирам на борсата (7 работни дни от освобождаването ), днеска ( 8 октомври) след обед ми писаха че документите са дошли в офиса и да отида да си ги взема 1. Като отида мога ли да НЕ подпиша документите и да НЕ ги взема заради забавянето?

 2. Мога ли да съдя фирмата за неправилно прекратяване на трудовия договор?

 3. Имам ли право на обезщетение от фирмата и ако ДА в какъв размер?

 4. Имам ли право да искам да ме освободят по друг член (примерно чл. 328 и коя точка е най-добре) а не по чл 325.ал1 (по взаимно съгласие)?С благодарности за отделеното време и внимание, оставам в очакване на вашия отговор.Отговори

 • Здравейте,

  Не съм сигурен че разбрах същността на казуса, но ви отговарям принципно:

  По първи въпрос: Разбира се, че можете да не подпишете документите, дори ви съветвам преди да подпишете каквото и да било да се консултирате с адвокат.

  По втори въпрос: Всичко зависи от това, какво основание е използвано за прекратяването на договора. Отново ви съветвам да се консултирате по отношение на законността на основанието за прекратяване.

  По трети въпрос: Обезщетенията, които се изплащат на работниците и служителите при прекратяване на трудовите правоотношения са много и разнообразни. Сред тях са Обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, за не спазено предизвестие и т.н. Обръщам внимание, че обезщетения се дължат, когато са налице законовите предпоставки за това.

  По четвърти въпрос: Това зависи от основанието, което е използвано за прекратяването- вижте отговора на втори въпрос.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->