Ирена Петрова Ирена Петрова Потребител

Бременност и изпитателен срокЗдравейте,

От 01.08.2014 съм на ново работно място с трудов договор и срок на изпитване 6 месеца в държавния сектор. Установих че съм бременна на месец и половина. Доколкото ми е известно, след като съм в срок на изпитване могат да ме освободят без предупреждение.

Какво мога да направя в случая за да ползвам майчинство? Мога ли в момента да започна да се доосигурявам към друга фирма и на каква сума? В момента осигуряването ми е на 350лв. С това доосигуряване мога ли да внасям осигуровки до 45 дни преди раждане, за да ползвам болничен ако ме освободят от сегашната работа?

Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    Да, можете да започнете да се осигурявате в друга фирма. Дохода върху който ще внасяте осигурителните си вноски е от значение единствено за определяне на размера на обезщетението за бременност, раждане и отглеждане на дете.
    За да имате право на такова обезщетение обаче, трябва да имате най-малко 12 месеца осигурителен стаж, като осигурена за риска "Общо заболяване и майчинство", преди месеца, в който е началото на отпуска поради бременност.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->