Любов Паскалева Любов Паскалева Потребител

Платен отпуск след майчинствоЗдравейте,

Какво е тълкуването на чл.177 от КТ?

Искам да ползваям 7 дни платен отпуск веднага след като ми свърши 2-рата година от отпуска по майчинството на 12,11,2014 г. Aко ползвам тези 7 дни платен отпуск, няма да имам 10 отработени дни в предприятието. От Счетоводния ни отдел ми казват, че ще ми ги изплатят на база минимална работна заплата, (а моето брутно възнаграждение е 790лв.) тъй като няма да имам 10 отработени дни за месеца и предходния месец имам база 0лв.

Четейки този чл. 177 те се позовават на следното: "възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска", а аз, понеже съм била в майчинство предходния месец и съм нямала база. Има ли такива интерпретации?

В същото време, имат ли право да ми откажат този отпуск, който искам? И въз основа на какво?Отговори

 • Здравейте,

  Такава интерпретация на съдържанието на чл. 177 от КТ е недопустима. Когато в месеца, предхождащ този на началото на отпуска, няма 10 отработени дни се взема предходния, ако и в него няма 10 отработени дни се взема предходния и т.н. Връщането назад в месеците се прави докато се стигне до месец, в който лицето има най-малко 10 отработени дни. Когато лицето е ползвало дългосрочен отпуск, какъвто е този за отглеждане на дете, за база се взема месеца, в който има най-малко 10 отработени дни, преди излизането по майчинство.

  В подкрепа на това твърдение, моля да се запознаете със следното писмо на МТСП:

  ПИСМО ИЗХ. № 92-754 ОТ 14.10.2010 Г. НА МТСП ОТНОСНО: БАЗА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ЗА НЕИЗПОЛЗВАН ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК, СЪГЛАСНО ЧЛ. 224 КТ, Е ПОСЛЕДНИЯТ КАЛЕНДАРЕН МЕСЕЦ, ПРЕЗ КОЙТО СЛУЖИТЕЛКАТА ИМА ОТРАБОТЕНИ НАЙ-МАЛКО 10 РАБОТНИ ДНИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА КОЛКО Е ОТДАЛЕЧЕН НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО

  МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

  Съгласно чл. 224, ал. 1 от Кодекса на труда, при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.
  По отношение на начина на изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск намира приложение разпоредбата на чл. 224, ал. 2 КТ, която препраща към реда за изчисляване, предвиден в чл. 177, ал. 1 КТ, съгласно който възнаграждението за времето на платения годишен отпуск се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
  В запитването се посочва, че след отпуска по майчинство служителката е ползвала платен годишен отпуск до 01.09.2010 г., на която дата се е върнала на работа и е работила 10 работни дни.
  Поради горното база за изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск съгласно чл. 224 КТ, следва да се ползва последният календарен месец, през който служителката има отработени най-малко 10 работни дни. Това е месецът, предхождащ отпуска за бременност, раждане и отглеждане на дете, който е започнала да ползва от 17.07.2008 г.
  Единствено в случаите, когато след изтичането на отпуска за майчинство и платения годишен отпуск е изминал един календарен месец, през който служителката е отработила най-малко 10 работни дни, базата за изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск съгласно чл. 224 КТ би могла да бъде полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за този месец, в който е отразено увеличението на основната работна заплата.
 • Здравейте отново,
  Първо Ви благодаря за изчерпателния отговор, но знаете ли какво ми отговориха , в счетоводния ни отдел където работя, след обясненията ми, че съм се консултирала и чела закона, че програмата, с която работят така прави и не може нищо да се направи и не се пипа там. И ми предложиха следното: водят ме 10 дни, че съм на работа, но дефакто няма да съм и ще ми вземат 10 дни от отпуската, а ако искам мога и другата отпуска да съм си я ползвала. Така нямало да бъда ощетена финансово и ще сеи вземам пълното възнаграждение. Аз лично не виждам логика в цялата тази "гимнастика", но вероятно това е по-добрия вариант в моя случай. Малко се притеснявам, защото си мисля, че това не е много редно, което ми предлагат и се притеснявам да не стане "издънка", но... имам време да помисля.
  Имам и следното питане: какво ще стане ако се върна на работа веднага след майчинството и не успея да направя тези 10 работни дни и ми се наложи да излезна в болничен за гледане на детето ми (имам притеснения, че може то да се разболее през това време в яслата)? И още един въпрос: може ли таткото да взема болничен за гледане на малко дете, а аз да съм на работа?
 • Здравейте,

  Аз също не виждам логика в цялата "гимнастика".
  В случай, че детето ви се разболее и се наложи да ползвате болничен за гледане на болно дете, ще се ограничи възможността за натрупване на 10 работни дни в месеца.
  Болничния за гледане на болно дете може да бъде издаден на бащата на детето, стига той да е осигурен по трудово правоотношение.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->