Ценка  Цанкова Ценка Цанкова Потребител

Промяна на работното време в изпитателен срокЗдравейте,

Започнах нова работа на 07.07.2014 г., като съм назначена с трудов договор, който е за 6 (шест) месеца - изпитателен срок, като ако след изтичане на срока за изпитание продължа да изпълнявам функциите си, договора се счита за окончателен.


Днес - 01.10.2014 г. шефката ми казва, че минавам на 4 часов работен ден - това се случва без никакво предупреждение и без никакъв разговор с мен. Искам да попитам, след като съм подписала договор за 6 месеца за 8-часов работен ден, имат ли право да го променят, когато си решат? Мисля си, че както се изисква от мен да спазвам моята част от договора, така трябва да бъде и от ответната страна - така ли е?

Моля, Ви за съвет, какви са ми правата в случая и какво трябва да направя? До момента не съм подписвала никакви документи за промяна на договора и се обръщам към Вас с молба за съвет, как да постъпя.Отговори

  • По всяко време на действието на трудови договор клаузите в него могат да бъдат променяни. Няма забрана, че след като той е сключен при определени условия, те да не могат да бъдат променяни. Всяка промяна на която и да е клауза от трудовия договор се оформя с допълнително споразумение, което задължително се подписва и от двете страни. Подписите удостоверяват, че и двете страни са съгласни с направената промяна. Ако едната страна предложи промяна, а другата не се съгласи, то несъгласната страна не трябва да подписва допълнителното споразумение и то не влиза в сила. Във вашия случай работодателя има право да предложи намаляване на работното време. Може би фирмата се намира в затруднено положение. Съобразявайки се с много фактори той е преценил това за нужно и ви го предлага. Инициативата за промяната идва от него. След като Вие не желаете тази промяна, не подписвайте допълнителното споразумение. Работодателят трябва да намери друг начин за справяне със създалата се трудна ситуация във фирмата му, включително може и да премине към съкращаване на персонала.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->