Виолета Костадинова Виолета Костадинова счетоводител

Третиране на разходи, предоставяни на семействата на служителитеЗдравейте,

Предстои ни сключване на договор за специализирани медицински услуги под формата на консултации, предоставяни на служителите във фирмата и на членовете не техните семейства. Договорът ще е за 1 год., като сумата на един служител за една година е под 60 лв. и това ще включва консултации и за членовете на семейството му.

Как е правилно да бъдат третирани /по ЗКПО, КСО, ДДФЛ, ДДС и КСО/ разходите за членовете на семействата?Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно Закона за корпоративно подоходно облагане не се облагат социалните разходи в размер до 60 лв. месечно, предоставени на работници и служители, както и на лица, работещи по договор за управление и контрол. Във вашия разходите, направени за членовете на семействата на служителите на фирмата не са признати за данъчни цели и следва да се отнесат в увеличение на счетоводния резултат.

  Обърнете внимание, че тези медицински услуги трябва да са достъпни до всички служители и наети по договор за управление и контрол лица и да бъдат предоставени в натура. Размерът на признатите разходи е до 60 лв. месечно за всеки служител. За всяко превишение се начислява данък върху разходите за фирмата, а на служителят се начислява данък съгласно ЗДДФЛ.

  Съгласно ЗДДФЛ, в брутната сума на облагаемите доходи на лицата следва да се включат и доходите от всички източници, които не са изрично посочени в закона, както и не са обложени с окончателен данък т.е ще трябва да се декларират в ГДД от лицата, роднини на служителите.


  Поздрави,
  Ванеса
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->