Тони Димитрова Тони Димитрова Потребител

Запор на заплатаДобър ден.
Имам запитване относно запориране на банкова сметка. Днес от работата ми позвъниха че им е изпратено писмо за просрочен кредит.

Какво се удържа и аз ще мога ли да разполагам с останалата част от парите? Как се процедира в такива ситуации? В нашето семейство само аз се водя на работа, мъжът ми е безработен имам и 2 малки деца. Сумата която получавам на месец е около 600-700лв?

Моля ви за отговор и съвет!Отговори

 • Здравейте,
  От така зададения въпрос става ясно, че Вашият работодател е получил запорно съобщение за запор на трудовото Ви възнаграждение. При такъв запор на основание чл. 446 от ГПК при заплата 600-700 лв. месечните Ви удръжки ще бъдат в размер на 1/3 от нетното месечно трудово възнаграждение, ако то надвишава 600 лв., или в размер на 1/4 от нетното възнаграждение, ако то е от 300 до 600 лв.
  От друга страна обаче споменавате за запор на банковата Ви сметка, което е нещо различно. Напълно е възможно съдебният изпълнител да е наложил запор едновременно и върху трудовото Ви възнаграждение, и върху банковата Ви сметка, по която получавате трудовото си възнаграждение. В този случай следва да удостоверите пред съдебния изпълнител (чрез удостоверение от банката или от работодателя), че единственият произход на сумите по банковата Ви сметка е от трудови възнаграждения, и да искате вдигане на запора, поради несеквестируемост на Вашите вземания по банковата Ви сметка.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • А има ли някъкъв начин примерно да се преговаря с работодателя и заплатата да се даде на ръка,ако ли не за колко време се вдига този запор от заплатата с тази молба?
 • Здравейте,
  В случай, че Вие запорирана и банковата сметка, по която си получавате трудовото възнаграждение, наистина най-удачният вариант е да получавате заплатата си на ръка. За това трябва да се уговорите с работодателя. Но и в този случай работодателят Ви трява да Ви удържа 1/3, респ. 1/4 от заплатата Ви.
  Няма определен срок да се вдигне запорът, но има срок за обжалване на запора, който е 7-дневен от получаване на съощение от съдебния изпълнител, с което Ви уведомява за запора. Затова ако вече сте получили такова съобщение, е най-добре първо да говорите с ЧСИ дали ще вдигне запора на банковата Ви сметка, защото ако не е склонен да го направи, остава другият път за защита, а именно - жалба до Окръжния съд.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Може би подобен казус е и при мен. Наш работник е със запорирана от ЧСИ банкова сметка. Той работи при нас от 01.07.2015 г. Обяснява ми, че предния му работодател е писал писмо до банката за вдигане на запора му. Аз обаче дълбоко се съмнявам, че работодател може да вдигне запора, предполагам, че това трябва да се направи от ЧСИ. Какво трябва да се направи от нас като работодател? Чистото възнаграждение на работника ще бъде под МРЗ. Благодаря предварително за отговора!!!
 • Здравейте,
  Кажете на работника да подаде молба до ЧСИ за вдигане на запора на банковата сметка, по която си получава трудовото възнаграждение, като се позове на Тълкувателно решение от 26.06.2015 г. по т.д. 2/2013 г. на ВКС.
  http://www.vks.bg/Dela/2013-02-%D0%9E%D0%A1%D0%93%D0%A2%D0%9A-%D0%A2%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%20%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5.pdf
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Така му казах и аз, но той ми обяснява, че предния работодател бил писал писмо на банката, че било трудово възнаграждение и т.н. Аз му обясних, че запор може да вдигне само този, който го е наложил, но работника ми заяви, че не ми се занимавало. Иначе дълго чаканото тълкувателно решение от 54 страници и аз четох преди няколко дни и мога да се позова на становището по т. 3 за бъдещи запори които ще получа.
  Ще си позволя един скромен въпрос: в случай, че чистото възнаграждение на работик е 390 лева, то запора може да бъде максимум 10 лв. до размера на МРЗ или 1/4, съответно 1/5 в зависимост от наличието на деца за които той се грижи?
  Предварително благодаря за отделеното внимание :)
 • Здравейте,
  Без активността на работника няма да мине, а ако не му се занимава, това ще е в негов ущърб.
  В случай, че чистото възнаграждение е 390 лв., трябва да се удържа 1/3 - ако работникът няма деца, които издържа, или 1/4 - ако има такива деца. Т.е. удръжката трябва да е 130 лв., респ. 97.50 лв. Тъй като в този случай разполагаемата (несеквестируема) част ще бъде под МРЗ (380 лв.), то трябва да се удържат само тези 10 лв., но не и 1/3, респ. 1/4 от горницата от 10 лв. Тези дялове са от цялото трудово възнаграждение, стига да не надвишават горницата над МРЗ.
  Между другото, подобно тълкуване на ВКС е доста спорно и реално не кореспондира със закона. На практика по този начин ВКС законодателства, с каквито правомощия обаче не разполага.
  Поздрави,
  Йордан Костов
  • 12 Nov 2015 20:09
  • (Потребител)
  • 0
  могат ли да ми запорират цялата заплата 420 по договор след като баде преведена в банкова сметка като имам и две деца
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->