Лидия Янкова Лидия Янкова Потребител

Трудов договор на съдружникИмаме двама съдружници в две фирми с участие по 50% и са СОЛ. Двамата са управители и представляващи заедно и поотделно.

Единият съдружник иска да бъде назначен на почасов трудов договор и в двете фирми, по 2 часа като счетоводител, за времето в което изпълняващия до момента човек е в болнични (поне година). Този съдружник работи на трудов договор и в друга фирма, на 4 часа.

Трябва ли да продължи да се самоосигурява и да внасяме съответните осигуровки по трудовите му договори в двете наши фирми ?

Благодаря предварително!Отговори

  • Здравейте,

    Моето мнение е, че няма пречка да се сключи трудов договор с единия съдружник, в случай че формата на управление е ООД. В този случай лицето може да продължи да се осигурява като самоосигуряващо се лице.

    Поздрави,
  • А вариантът здравия СОЛ да подаде ОКД5, че ще упражнява дейност и във второто дружество, няма ли да е по уместен? Така ще продължи да се осигурява само от първото дружество, а ще може да изпълнява и други дейности във второто дружество без точно определените с трудовия договор.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->