ralica angelova ralica angelova Потребител

Изчисляване на отпуска след мачинствоЗдравейте,
През 2008г. излизам по майчинство, което приключва декември 2010г. Следва втора бременност и раждане, но детето почина и не съм била по майчинство само в болнични. След това си използвах платения годишен отпуск за тези години и един месец неплатен. Забременях с трето дете и сега ми изтече отпуска за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Подадох молби за платен годишен отпуск, за тези 2г.
През тези години имам подписани допълнителни споразумлениа към договора си за повишаване на минималната работна заплата на която ме водиха във фирмата. Последното е от 1.1.2014г. и е за заплата 340лв. Днес разбирам че работодателят ми изплаща 87лв. и някакви стотинки за 15 работни дни за юли месец 2014г. Искам да знам на каква база той е изчислил платеният ми годишен отпуск, защото по мои спомени предишните ми отпуски бяха изплатени на база тогавашната минимална работна заплата (мин. работна заплата за времето когато ми е изплащана). Но както и да ги е изчислил не смятам че е коректен спрямо мен. 15 работни дни= 87лв и стотинки - на каква база е изчислено това и какво да очаквам през следващия месец като възнаграждение за отпуската си?Отговори

 • Здравейте,

  В съответствие с чл. 177 от КТ, възнаграждението за всеки ден от платения годишен отпуск се определя в размер на среднодневното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ началото на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 дни.
  Среднодневното брутно трудово възнаграждение за месеца се определя, като брутното месечно трудово възнаграждение се раздели на броя на дните от месеца, за които това възнаграждение е начислено.
  И на края в случаите, когато няма месец, през който сте отработила най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението, на база на което се смята обезщетението се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->