Penka Ivanova Penka Ivanova Потребител

Запор на заплатаЗдравейте,
Получавам трудово възнаграждение 800 лв. без данъците и изплашам ипотечен кредит който е 50% от заплатата ми. За друг кредит ЧСИ изпрати запорно писмо и касиерката започна да ми удържа и за него и дефакто така ми е спряна почти цялата заплата (получавам най-много 90 лв.). Искам да Ви попитам, имат ли право да направят така, че да не получавам никакви пари и как мога да приложа чл.446 от ГПК?Отговори

 • Здравейте,
  Разпоредбата на чл. 446 от ГПК относно несеквестируемия минимум на удръжките от трудовото възнаграждение представлява законово определена гаранция за длъжника, че срещу определена част от заплатата му не може да се насочва ПРИНУДИТЕЛНОТО изпълнение при вече образувано изпълнително дело срещу него.
  По отношение на останалата (разполагаема, несеквестируема) част длъжникът може да се разпорежда, както намери за добре, вкл. и да се споразумява ДОБРОВОЛНО с кредитни институции, които да удържат съответните вноски по предоставения кредит.
  С други думи, задълженията Ви по кредита нямат отношение към несеквестируемата част от заплатата Ви, тъй като Вие доброволно сте се задължила да плащате тези вноски.
  Правилата на несеквестируемостта ще важат и за вноските по ипотечния кредит едва, след като спрете да плащате задълженията си и по ипотечния кредит, банката обяви целия кредит за предсрочно изискуем, снабди се с изпълнителен лист срещу Вас, образува изпълнително дело при друг ЧСИ срещу Вас и наложи втори по ред запор. Тогава вече чл. 446 от ГПК ще се прилага и по отношение на задълженията Ви по ипотечния кредит. В този случай обаче банката най-вероятно ще насочи изпълнението и спрямо ипотекирания имот.
  Опитайте да предоговорите и преструктурирате ипотечния кредит към банката.
  Можете и да се възползвате от разпоредбата на чл. 454 от ГПК, ако дългът не е много голям.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Здравейте,

  през 2008год станах поръчител на банков кредит. През 2010год когато бях в чужбина узнах, че лицето получипо сумата по кредито е спряло да погасява вноските. Има издаден Изпълнителен лист от СРС въз основа на заповед за изпълнение. През тази година лицето е сключило споразумение с Частния съдия-изпълнител, и всеки месец си погасява вноската за която са се споразумяли. Преди няколко месеца се върнах от чужбина, и започнах работа. Но днес получихме писмо с което уведомяван фирмата че трябва да се направи запор на заплатата ми. Това основателно ли е, след като вече има сключено споразумение?
 • Здравейте,
  ЧСИ няма правомощия да сключва споразумения с длъжниците за разсрочено плащане на задълженията. Такова споразумение може да бъде сключено единствено с кредитора (в случая - банката).
  Възможно е делото да е било спряно на основание чл. 454 от ГПК - когато длъжникът плати 30% от задължението и изплати останалата част на 7 равни вноски. Но при неплащане на която и да е от вноските делото трябва да се възобнови.
  Дори и делото да е било спряно по отношение на кредитополучателя, делото не се спира по отношение на солидарните длъжници (поръчителите).
  Това може да бъде предотвратено единствено по силата на споразумение с банката.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->