Антоанета Раева Антоанета Раева Потребител

Демонтаж на ДАЗдравейте,

Нашето дружество има ДА, който е монтиран на земя, чужда собственост. Получихме писмо да демонтираме ДА, защото е планирано изграждане на друг актив, необходим на собствениците. В момента го използваме, но разпореждането ни от собственика на земята е да го премахнем.

Как следва да постъпим с нашия ДА, който след демонтирането ще бъде отделни материали, които няма за какво да използваме? Има ли основание да го бракуваме ако не е за брак, но трябва да се махне и губи предназначението си след демонтирането му?Отговори

 • Здравейте,

  Ако ситуацията е, че наистина след демонтажа от Актива ще останат само материали, то следва да отпишете Актива с Балансовата му стойност и да признаете МЗ (Материали), като разликата ще е финансов резултат (загуба) от ликвидация на актив. Тези материали в последствие могат да се продадат или обезценят, ако са непродаваеми.

  Не мисля, че демонтажа ще отговаря на условията за Брак на Актив, но това не е толкова важно, защото по една или друга причина може би ще трябва да коригирате и ползвания ДК (ако има такъв), съгласно чл.79 от ЗДДС.

  Поздрави,
 • "Не мисля, че демонтажа ще отговаря на условията за Брак на Актив" - точно това е в основата на въпроса ми. Няма основание за брак, трябва да се демонтира актива. Какво следва - ще направим протокола за демонтаж, ще опишем оставащите материали. В практиката си не съм имала такъв случай с "протокол за демонтаж" да изписвам актив, дори не е записан в стандарт или където и да било такъв протокол, или аз не знам. Имаме основание да го ликвидираме актива като такъв, защото той вече не може да изпълнява предназначението си след демонтажа, но това обикновено става след брак, унищожаване при бедствия. Ние ще го "унищожим" с демонтажа.
  Добре, задавам въпроса така: Кой е документа , с който ще се изпише демонтирания актив? Предполагам има такава практика някъде.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->