Галина Георгиева Галина Георгиева Потребител

Връщане на работа след майчинствоДобър ден,
Позлвам, 2 години майчинство, които изтичат на 27.09.2014г., но съм отново бременна. Имам натрупани 75 дни платен отпуск, а на 27.11.2014г. започва второто майчинство (45 дни преди раждане). Трябва ли да се върна на работа, за да мога да ползвам майчинство, или мога веднага да ползвам натрупаните дни отпуск? Чух от познати, че трябва поне за няколко дни да се върна на работа, защото в противен случай няма да получа обещетение за второто дете.Отговори

 • Поне 2 работни дни трябва да се върнете.Но мисля-по-добре първо отпуск,после 2 дни работа,после вече45 дни преди раждане.Справка Наредбата за медицинската експертиза.Успех!
 • Благодаря за отговора... Успех и на Вас
 • Здравейте,

  Няма задължително изискване за наличието на отработени дни между ползването на две обезщетения за бременност и раждане. Правото на получаване на обезщетение зависи единствено от наличието на 12 месеца осигурителен стаж.

  Размерът на обезщетението ще се изчисли като 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на излизане в отпуск поради бременност и раждане.

  За дните, включени в 18-месечния период, за които сте получавали обезщетение за бременност и раждане, ще се вземе предвид зачита доходът, от който е изчислено обезщетението, а за дните, в които сте ползвали отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 41, ал. 2 и ал. 3 и чл. 49 от Кодекса за социално осигуряване.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->