Кристина Ангелова Кристина Ангелова ,fpde;meui j,exo счетоводител

Запор на банкови сметкиЗдравейте,
Преди няколко дни държавен служител, установява след посещение в банката, че сметките му са запорирани. До сега не е получавал каквото и да било уведомление, че предстои подобна процедура и няма информация каква е причината за запора. След като му казват при кой ЧСИ да отиде, се оказа че въпросният е в отпуск до 18.08. По банков път служителят получава единствено трудовото си възнаграждение. До връщането на съдебния изпълнител, служителят очаква още 2 превода от заплатата си с която се издържа.
Какво може да направи в този случай служителя? Как може да се разбере причината за запора, ако съдебния изпълнител е в годишен отпуск?Отговори

 • Здравейте,
  Най-лесният начин да се разбере каква е причината (основанието) за образуваното изпълнително дело и за запора е чрез справка в съответния Районен съд.
  Начинът на защита е чрез жалба в 7-дневен срок от получаване на поканата за доброволно изпълнение от ЧСИ, с аргумент, че по сметката постъпва единствено трудовото възнаграждение, което е несеквестируемо.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Би трябвало неговият работодател да получи запорно съобщение служителя и съответно и да му връчи това срещу подпис,че е запознат това обстоятелство.Следват удръжки от трудовото възнаграждение в зависимост от неговата брутна заплата,семеен/несемеен и колко лица има в семейството под 18 г.Зависи и произходът на запора-ако е за издръжка на дете могат да запорират и цялото възнаграждение.Засега да си открие друга банкова сметка,където да му превеждат заплатите.А ако в запорираните сметки има някакви средства,най-добре да преведе известна сума на ЧСИ-то.
 • Здравейте,
  Не е задължително работодателят да получи запорно съобщение за запор на трудовото възнаграждение, макар че е възможно и това да се случи. Взискателят сам избира способа на изпълнение, вкл. и дали да иска налагане на запор на трудовото възнаграждение. Освен това е възможно длъжникът изобщо да не работи на трудов договор.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->