Милена Петрова Милена Петрова Потребител

Напускане на работаЗдравейте,
Ако съм подала 30-дневно предизвестие за напускане на работа, мога ли да напусна по-рано, т.е. да на отработя цялото предизвестие и при какви условия може да стане това?Отговори

 • Здравейте г-жо Петрова,

  Съгласно чл. 220 от Кодекса на Труда страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.

  Поздрави,

  Денислава Стойкова
 • Здравейте,

  Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
  Закона предоставя възможност на всяка от страните да не спази срока на предизвестие. Това право е дадено и на предизвестяващата и на предизвестената страна.Обезщетението, което се дължи е предварително определено в трудовия закон и е в размера на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя. Интересното тук е, че това е субективно право на всяка от страните, и никоя страна няма право да откаже изплащането на обезщетение за неспазения срок на предизвестие.
  Тоест в отговор на вашия въпрос - Да, можете да напуснете преди да изтече срока на предизвестието като заплатите на другата страна посоченото по-горе обезщетение.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->