петя Иванова петя Иванова Потребител

Късно представен болничен листСлужител във фирма излиза по средата на работното време (на 11.07.14) като казва, че трябва да вземе детето си от детската градина, защото е болно. На 24.07.14 му се казва да си напише молба за 1 ден платен годишен отпуск, служителят твърди че има болничен лист, който обаче не е представен на работодателя до този момент.

В този случай работодателят има ли право да не приеме болничния лист?Отговори

 • Здравейте.След като лицето представи болничния лист, работодателят е задължен да го приеме и реализира.След като е валиден, защо според Вас болничния лист не трябва да се приеме? Органите на НОИ са институцията, която може да го спре.

  kazimirc4
 • Здравейте,


  В допълнение на отговора на колегата г-н Халачев ще добавя чл.9 ал.1 и 2 от Наредбата за Медицинската Експертиза:
  Чл. 9. (1) Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. Изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното му време. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от следващия календарен ден, независимо че той може да е неработен за лицето. Изключение се допуска и в случаите, когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, независимо че той може да е неработен за лицето.
  (2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.
  Следователно на служителя трябва да е издаден болничен лист и той трябва да ви го предостави като работодателя е задължен да го приеме и реализира.


  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->