Сашка Петрова-Панева Сашка Петрова-Панева ФорКом Потребител

Болничен след прекратяване на ТДЗдравейте,

Постъпих на работа през април тази година в банкова институция на срочен трудов договор със срок на изпитване 6 месеца. На 18.07.2014 ме освободиха по чл. 71. На 19.07 2014 получих бъбречна криза и след посещение при лекар ми назначиха лечение и болнични.

Мога ли да подам болничния лист при вече бившия работодател след като договорът ми е прекратен? И мога ли да се регистрирам на трудовата борса за безработица след като съм в болничен?Отговори

 • Здравейте.
  Имате право на обезщетение за временна нетрудоспособност до 30 календарни дни след прекратяване на трудовия договор.
  ПОБ/парично обезщетение за безработица/ се отпуска от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако заявлението е подадено в 3 - месечен срок и лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата, такъв документ/болничен лист/ задължително се представя в случаите, когато заявлението се подава след изтичане на срока или регистрацията в Агенцията по заетостта е направена след изтичане на срока по уважителни причини.
  Съвет -в 7-дневен срок от прекратяването на ТД се явете в Бюрото по труда за регистрация,Изясняване на обстоятелставта на място.

  kazimirc4
 • Здравейте,

  Колегата г-н Халачев е отговорил на въпросите ви.
  Позволявам си да направя коментар по отношение на болничния - Задължително е да представите болничния на вече бившия си работодател за да може той да го представи в НОИ. В същото време ви съветвам да си направите копие на болничния и да го представите в Бюро по труда, където ще се регистрирате за получаване на обезщетението за безработица.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->