Радостина Дойчева Радостина Дойчева Потребител

Осигуряване на съдружници в ООД и на собственик на ЕООДЗдравейте!

В ООД с двама съдружници внасям осигуровки на единия управител според съответния праг за дейността за всички осигурителни случаи, съгл. чл.4 от КСО. За Д1 избирам т.10 за вид осигурен. Другият съдружник не упражнява дейност в дружеството и за него не внасям никакви осигуровки. Вярно ли процедирам в този случай?

В работещо ЕООД, (има назначени работници) на управителя начислявам осигуровки като СОЛ. Задължена ли съм да начислявам осигуровки на управителя по чл.4 от КСО, след като той не получава доходи от дейността?Отговори

 • Здравейте,

  За ООД - Не е задължително съдружника да се осигурява като самоосигуряващо се лице (СОЛ) при положение, че не извършва трудова дейност в дружеството. В случая съм на мнение, че действате правилно.

  За ЕООД - При този вид дружества едноличния собственик има право на избор дали да се осигурява като СОЛ по реда на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО или като управител по реда на чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО. В случая вие сте избрали едноличния собственик да се осигурява за своя сметка по реда на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО, което не противоречи на закона.
 • Благодаря Ви много за бързия отговор!  А в случай, че управителят на ЕООД полага личен труд, т.е официално
  получава възнаграждение за това, следва ли , че трябва да се осигурява и
  като СОЛ, и по чл.4 ал.1, т.7 от КСО? Нещо двойно осигуряване с
  получава...

 • Здравейте отново,

  В случай, че собственика на ЕООД се осигурява като СОЛ и получава възнаграждение за положения личен труд в дружеството не е необходимо да се осигурява и като управител. Трябва да имате предвид обаче, че доходите за положен личен труд се считат за доходи от трудово правоотношение и начина на изчисляване на данъка е по малко по-различен ред. На въпроса ви - не смятам, че има основание да осигурявате собственик на ЕООД на две различни основания - като СОЛ и като Управител.
 • Здравейте,
  Счетоводител съм на ООД. Собствениците ги осигурявам на трудов договор на минималния праг за ръководител на ООД. Правилно ли е ?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->