Маргарита Иванова Маргарита Иванова Потребител

Международни транспорт - глобиЗдравейте, въпроса ми е свързан с международния транспорт и по-конкретно за глобите за международни шофьори.

Мой познат шофьор влизайки в Англия разбира, че в ремаркето на камиона има хора, след което той се обажда на полицията. Английската полиция задържа тези хора. Уведомена е и фирмата в която работи и всичко приключва. След около 6 месеца от заплатата, която той получава фирмата удържа 10 процента, като обяснението е че е бил глобен от английските власти.

1. Кой всъщност е глобен-фирмата или шофьора? Питам, защото той лично не е получавал известие за такава глоба.

2. Има ли право работодателя да удържа този процент?Отговори

 • Здравейте,
  Тъй като административното нарушение е осъществено на територията на Великобритания, по отношение на наложената глоба следва да се прилага британското законодателство /по-конкретно - това на Англия и Уелс/. То урежда и начините за налагане на глобите, уведомяването на глобеното лице и начините за обжалване.
  Британските власти имат право да поискат от българската приходна агенция /НАП/ да събере вземането по глобата /чл. 269е и сл. от ДОПК/. Ако актът за налагане на глобата е бил оспорен, НАП не може да събира вземането за глобата на британските власти /чл. 269и, ал. 1 от ДОПК/.
  На първия въпрос отговорът зависи от това дали е наложен запор на заплатата на шофьора. Ако върху трудовото възнаграждение е наложен запор от НАП, това означава, че глобата е наложена на шофьора; ако работодателят своеволно е удържал тези 10% от заплатата, без получен запор, значи глобата е наложена на дружеството-превозвач /работодателя/.
  Отговорът на втория въпрос зависи от отговора на първия: ако има наложен запор от НАП, работодателят законосъобразно прави съответните удръжки от заплатата. По отношение на размера на удръжките се прилага чл. 213, ал. 1, т. 5 от ДОПК, съгласно който текст може да се удържа цялата заплата над 250 лв. Не посочвате какъв е размерът на заплатата, поради което не мога да Ви отговоря дали удръжките трябва да са в този размер.
  Ако обаче няма получено запорно съобщение от НАП, това означава, че работодателят незаконосъобразно прави удръжки от заплатата. Ако е глобен работодателят-превозвач, същият има право да претендира обезщетение от виновния работник /шофьора/, но първо трябва да го осъди.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->