Ana Stanimirova Ana Stanimirova Потребител

Неправомерно съкращение по чл.328 ал.1 т.2Здравейте,

Работих на безсрочен трудов договор към голяма компания повече от 6г. На 23.05. 2014 бях съкратена по чл.328, ал.1, т.2. В заповедта ми нчма препратка към чл. 329 за подбор на персонал.

На същата позиция има работник, който е на договор по заместване от около година и малко и освен това има и втора работа и няма деца, но бях съкратена аз - майка с две деца.

Имам ли основание да подам иск за неправомерно съкращение и по кой член?Отговори

 • Здравейте,

  Моето мнение е, че да, имате право да атакувате уволнението за незаконност само поради причината, че не е осъществена процедурата по подбор.
  Освен това, в заповедта за прекратяване, работодателят следва да посочи, кое от двете предложения на точка 2 се прилага в случая. Тоест дали е закриване на част от предприятието или съкращаване в щата. ВКС признава за незаконосъобразни заповеди за уволнение, в които се посочва само чл. 328, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда, без да е уточнено на кое от двете основания е извършено уволнението.
  При съкращаване на щата се спазва процедура за подбор на работниците, които да останат на работа. В случай, че такъв не е извършен от компетентния орган (работодателя), уволнението може да бъде признато за незаконно от съда.
  Подбора е субективно право на работодателя но в определени случаи той става задължителен. Например, когато в едно предприятие се съкращава една от общо две бройки за длъжността.

  По отношение на иска за неправомерно уволнение ви съветвам да се обърнете към адвокат.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->