Йордан Йорданов Йордан Йорданов охрана

Съкращение по чл. 328 ал1 т7Беше ми предложено допълнително споразумение според което бе променена местоработата ми в друг град. Не го подписах. Започнах работа в новия град с уговорката че ще бъда съкратен. До момента /1 месец/ нямам предизвестие.

Необходимо ли е при съкращение по чл. 328 ал1 т7 да подам изрично заявление до работодателя, че не желая да последвам организацията?Отговори

 • Здравейте,

  Основанието за прекратяване на трудовия договор - чл.328, ал. 1, т. 7 от Кодекса на труда се състои от два важни елемента -
  1. Преместването на предприятието в друго населено място или местност, различни от тези, които са вписани в трудовия договор с работника или служителя.
  2. Отказа на работника или служителя да последва предприятието при неговото преместване.
  Работника по начало не е длъжен да последва предприятието при неговото преместване, както и не е длъжен да обосновава решението си. При сключването на трудов договор работното място играе важна роля за съгласието на работника да престира работната си сила. Най често работното място е свързано с жизнените интереси на работника или служителя като местоживеенето му, личните и семейни интереси както и социалната среда в която живее. Това са и причините, поради които самото преместване на предприятието не може да го задължава да го последва.
  Все пак работодателя е длъжен да предложи на работника да последва предприятието при неговото преместване. Работника или служителя от своя страна, може да откаже да последва предприятието само ако му е отправено такова предложение. В същото време работодателят не може, само поради преместването да уволни работник или служител, без преди това да е отправил предложение и да е получил ясен и категоричен отказ.
  С оглед на казаното до тук, моето мнение е, че за да има по-голяма сигурност в отношенията между работник и работодател, при преместване на предприятието в друго населено място или местност, писмената форма на предложението както и отказа на работника са препоръчителни.
  Още един важен момент в прекратяването на трудовия договор на това основание е, че предизвестието не може да предшества отказа на работника или служителя да последва предприятието при неговото преместване.
  Тоест важно е да се спази реда:
  1. Предложение за работа в друго населено място при преместване на предприятието - от работодателя към работника.
  2. Отказ на работника или служителя да последва предприятието при неговото преместване.
  3. Предизвестие от работодателя за прекратяване на трудовия договор на основание отказа на работника или служителя.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->