s a s a Интер Линк - България и Румъния ООД spetzialist

Oсвобождаване по чл.325 ал1 т.3 от КТ по време на майчинствоЗдравейте.

На 06.11.2012 г., считано от 07.11.2012 г. бях назначена като специалист по схема на ЕС към държавна структура по чл.68, ал.1, т.1 и ал 4 от КТ. Договорът е със срок до 31.08.2014 г.

Междувременно забременях и сега съм по майчинство. Обаче ми се обадиха и ми казаха, че все пак въз основа на пристигнал документ от Агенция (структура над нас), се нарежда да не се подновяват договорите на служители, чийто срок изтича и са по майчинство. Казаха ми, че ще бъда освободена по чл.325 ал. 1 т. 3 от КТ.

Имат ли право да ме освободят като съм по майчинство?
Имам ли право на обезщетение за безработица при условие, че съм по майчинство? Ако да за колко време и в какъв размер?Отговори

 • Здравейте.
  При наличието на сключен срочен ТД със срок приблизително 2 години вероятността да бъде прекратен след изтичането на срока му е била много голяма още първоначално. Независимо от възможните обещания за продължаването му. за съжаление законово не може да се препятства прекратяването му.
  За изясняване на останалите обстоятелства моля за информация:
  -в кой месец от майчинството сте?;
  - колко години трудо стаж имате;

  kazimirc4
 • Здравейте,

  Срочен трудов договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие с изтичане на уговорения срок. За съжаление при прекратяване на този тип договор, майчинството не оказва влияние.

  За да имате право на парично обезщетение за безработица трябва да отговаряте на условията на чл. 54а, ал. 1 съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО), а именно: да имате внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и да имате регистрация като безработна в Агенцията по заетостта. За придобиване право на парично обезщетение по ал. 1 се зачита и времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, както и времето на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане.

  Определянето на продължителността на изплащане на обезщетението за безработица става според това колко трудовия стаж имате. За повече информация вижте чл. 54б и чл. 54в от КСО.

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->